Ga naar de inhoud

Erna Vonder - Jan 2023

Erna Vonder heeft vroeger wel wat paard gereden voor de lol, maar vindt zichzelf meer een ‘Paardenmoeder’. Onder deze term vallen de functies: Groom, taxichauffeur, geldverstrekker, fotogaaf, filmer, klachtenmuur, mest opruimer en secretaresse van haar dochter Ilse. 

Ilse die is fanatiek in het paardrijden, ze was pas 10 toen ze begon en doordat een kennis van Erna een paardje had staan was de interesse er snel! PZN was het eerste verzorgpaardje, want zorgen voor een paard vindt Erna wel leuk. “Fanatiek in de weer met hoefolie, vachtglans en borstels, dat is mijn hobby, zelf het longeren krijg ik een beetje onder de knie met dank aan de simpele uitleg van PaardenPraatTV.” 

“Ilse heeft jaren gelest bij Hippisch Centrum Emmen en ondertussen zijn er heel wat verzorgpaardjes in ons leven langs gekomen. Jammer genoeg betekend dat ook dat je ook vaak afscheid moet nemen. In de jaren zijn er twee verkocht en hebben wij met heel veel verdriet afscheid moeten nemen van 3 paarden. Dit stukje vind ik het ergst. De pijn die je voelt bij het verlies van een paard.”

Vorig jaar zijn ze lid geworden van de Esdalruiters en lest Ilse elke maandagavond mee in de verenigingsles. “Ik heb mij aangemeld als vrijwilliger omdat de vereniging deze hard nodig heeft. Sinds kort ben ik gepromoveerd tot kantinebeheerder en dit doe ik met veel plezier.”

“Op dit moment rijdt mijn dochter 3 paarden en 1 pony. Dit betekent een strakke weekplanning, maar wij doen het alle twee met veel plezier. Paardrijden is geen hobby, maar een manier van leven.”